Siktet inställt på att dämpa skadlig inflammation

Siktet inställt på att dämpa skadlig inflammation

Mer och mer forskning tyder på att vanlig inflammation påverkar allt från cancer till hjärt-kärlsjukdomar. Biotechbolaget Kancera har positionerat sig väl i det nya forskningsfältet. Nu satsar de stort på sin läkemedelskandidat som har potential att dämpa inflammationer genom att styra kroppens medfödda immunsystem.

Det var under 2017 som kliniska bevis från Novartis CANTOS-studie visade att antiinflammatorisk behandling minskar risken för komplikationer efter en hjärtinfarkt.
– Man kunde för första gången visa att det medfödda immunsystemet påverkar hjärtrisken och att inflammationsdämpning hjälper hjärtpatienter. Det här styrker ytterligare hur viktigt det är att forska kring hur vi bör styra det medfödda immunsystemet för att förbättra behandlingen av hjärt-kärlsjukdomar, säger Thomas Olin, vd på Kancera.

Efter studien fanns en stark grund för Kancera att vidareutveckla deras Fractalkine-projekt med KAND567, en läkemedelskandidat som styr vårt medfödda immunsystem.
– KAND567 har visats vara effektiv mot inflammation, smärta och hjärt-kärlsjukdomar i flera prekliniska sjukdomsmodeller. Målet är att undersöka hur den kan minska hjärt-kärl och njurskada efter infarkt respektive bromsa olika former av cancer, berättar Thomas Olin.

2018 har varit ett händelserikt år för Kancera. Bolaget har fyra olika forskningsprojekt i portföljen och två läkemedelskandidater som de utvecklar.

De har uppmärksammats i flera internationella tidskrifter och signat avtal med läkemedelsbolaget Grünenthal, som kommer utveckla läkemedelskandidater från Kanceras serier av HDAC-hämmare. Nu väntar en klinisk Fas IIa studie med KAND567.
– Om vi lyckas med vår Fas IIa studie är det en början på en behandling som kan rädda liv bland de femton miljoner patienter i Europa och USA som drabbas av infarkt varje år, och långsiktigt bidra till att normalisera livet för kroniskt hjärtsjuka, avslutar Thomas Olin.

Artikeln publicerad den 24 januari, 2019 av borgowilli